bl. N1, Sc.1, Et.P, Ap.2, int. 02C

B-dul Camil Ressu, nr. 27, Bucuresti

        Un alt factor local favorizant ȋn apariţia parodontopatiei este reprezentat de poziţia incorectǎ a dinţilor ȋn oasele maxilare (malpoziţii). Dinţii pot avea o poziţie incorectǎ:

     •de la bun ȋnceput dinţii erup ȋntr-o poziţie necorespunzǎtoare, situaţie ȋn care sunt incriminaţi factori genetici sau probleme ale dinţilor de lapte care duc la pierderea timpurie a acestora

         sau

    •modificarile apar ȋn viaţa adultǎ ca urmare a unor extracţii dentare ce nu sunt urmate de ȋnlocuirea dinţilor sau ca o consecinţa a lipsei de spaţiu pentru molarul de minte, care determinǎ o serie de forţe ȋn ȋncercarea de a-ṣi ocupa poziţia cuvenitǎ pe arcadǎ.

   Astfel, ne confruntǎm cu urmatoarele situaţii:

          -incongruenţa dento-alveolarǎ cu ȋnghesuire (dinţii ȋnghesuiţi) este un factor favorizant important ȋn aparitia parodontozei. Placa bacterianǎ ṣi resturile alimentare sunt greu de ȋndepǎrtat, accesul periuţei de dinţi fiind limitat. Ȋn consecinţǎ riscul iritǎrii parodonţiului marginal creṣte substanţial.

          –incongruenţa dento-alveolarǎ cu spaţiere (dinţi cu spaţii )– ȋn masticaţie, alimentele apasǎ in permanenţǎ pe gingia liberǎ (gingia dintre acesti dinti) avȃnd ca efect, ȋn timp, scǎderea ȋnǎlţimii osoase din acele zone  => retracţia gingiei, pungi parodontale.

              – modificǎri de poziţie ale dinţilor ȋn urma extractii dentare vechi. Datoritǎ modificǎrii poziţiei ei intrǎ ȋn trauma ocluzala (apar modificǎri ale structurilor de susţinere a dintelui din cauza contactelor necorespunzatoare ale acestora cu alţi dinţi ȋn diferitele miṣcǎri ale madibulei-  ȋn masticaţie).

          O altǎ afecţiune ce o sǎ incadrez aici este bruxismul sau scrȃṣnitul dinţilor. Bruxismul este de douǎ feluri: nocturn si diurn.

      •bruxismul nocturn apare cȃnd organismul este relaxat, ȋn timpul somnului. Pacienţii se trezesc dimineaţa cu dureri ṣi senzaţie de tensiune la nivelul oaselor maxilare, cu creampe ṣi senzaţie de oboseala musculara, dureri de cap etc.       

      •bruxismul diurn apare ȋn momente de concentrare maxima, neputȃnd fi controlat. Cauzele efective ale bruxismului ȋnca nu sunt pe deplin elucidate fiind, ȋnsǎ,incriminaţi:  stresul psihic, afecţiuni ale coloanei vertebrale, modificǎrile de poziţie ale dinţilor, lipsa dinţilor, anumite tratamente medicamentoase. Unii autori chiar susţin efectul invers- cum cǎ problemele coloanei vertebrale ar duce la bruxism.

     Soluţia pentru aceste probleme se afla ȋn ortodonţie. Aceastǎ ramurǎ a stomatologiei rezolvǎ cauza apariţiei problemei, astfel realizȃndu-se un tratament corect ṣi complex, multidisciplinar. Astfel, dinţii pot fi aduṣi ȋn poziţia anatomicǎ, creȃndu-se altfel toate tipurile de contacte necesare pentru o viaţa lunga a parodonţiului marginal ṣi implicit a dinţilor. Ortodonţia nu este esteticǎ, nu este un moft…. Este o NECESITATE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Prinde oferta lunii la implant dentar

Completează formularul pentru a beneficia de promoțiile active luna aceasta.