bl. N1, Sc.1, Et.P, Ap.2, int. 02C

B-dul Camil Ressu, nr. 27, Bucuresti

“ Boala parodontală este o boală inflamatorie cronică cauzată de infecţia bacteriană a ţesuturilor din jurul dintelui. “ Deci avem infecţie şi inflamaţie cronică… Cum poate afecta asta întregul organism?

Infecţia şi inflamaţia cronică cauzate de placa bacteriană pot duce la predispoziţia către ateroscleroză.  În literatura de specialitate, boala parodontală severă a fost asociată cu bolile cardiovasculare ca ateroscleroza, infarct miocardic, accident vascular cerebral. Cu toate că flora bacteriană (bacteriile) variază în diferite zone ale cavităţii orale (adica gura), zonele cu o importanţă crescută în apariţia aterosclerozei sunt pungile parodontale. Datorită microulceraţiilor (să le spunem “ răni”) din pungile parodontale bacteriile sunt aproape de circulaţia vasculară astfel numarul bacteriilor în sȃnge creşte în timpul masticaţiei, a spălatului pe dinţi. Mecanismele responsabile de asocierea bolii parodontale cu ateroscloroza sunt influenţate de diverşi factori (inflamaţia şi infecţia cronică, distrucţia oxidativă a liporoteinelor plasmatice, disfuncţia endoteliului vascular, activarea plachetelor sanguine)- un pic cam complicat- dar şi cofactori precum stresul, consumul cronic de alcool, fumatul, obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială, genetica. Ideea de bază este că au fost găsite la nivelul plăcilor de aterom din sȃnge bacterii ce se găseau şi la nivelul cavitatii orale- un lucru care nu e tocmai bun, nu?

Diabetul zaharat şi boala parodontală fac casă bună…Diabetul zaharat e caracterizat prin apariţia unor niveluri crescute de glucoză în sȃnge. Datorită problemelor vasculare ce apar în diabet (la nivelul micro şi macrocirculaţiei) este compromisă nutriţia ţesuturilor şi eliminarea produşilor metabolici. Un diabet prost controlat este un factor de risc în apariţia bolii parodontale severe.  Lamă cu două tăişuri…Boala parodontală poate influenţa severitatea diabetului datorită inflamaţiei şi a nivelui glicemic necontrolat, tratamentul bolii parodontale putȃnd fi benefic pentru controlul diabatului zaharat.

Artrita reumatoidă este o boală inflamatorie cronică a ţesuturilor sinoviale cu simptome extraarticulare. Pacienţii cu artrită reumatoidă severă au risc crescut pentru boala parodontală, dar şi pacienţii cu boală parodontală prezintă o prevalenţă crescută pentru artrita. Există similitudini între răspunsul inflamator din boala parodontală şi artrita reumatoidă: în boala parodontală sunt afectate ligamentele şi osul din jurul dintelui; în artrită există o distrucţie a articulaţiei, ligamentelor şi a cartilajului.

 Osteoporoza, pierderea osului alveolar şi parodontoza sunt boli asociate. Osteoporoza este caracterizată prin masa osoasă redusă a scheletului şi creşterea incidenţei la fractură. Pierderea osului alveolar este asociată cu parodontoza datorită inflamaţiei responsabilă de resorbţia osoasă şi inflamaţia sistemică. Osteoporoza este un fenomen crescut datorită inflamaţiei ţesutului parodontal. În consecinţă, densitatea osului maxilar este redusă şi pierderea osului alveolar este accelerat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Prinde oferta lunii la implant dentar

Completează formularul pentru a beneficia de promoțiile active luna aceasta.